OFİS İÇİN GİYİM ÖNERİLERİ

OFİS İÇİN GİYİM ÖNERİLERİ

Kariyer basamaklarında tırmanırken online danışmanlık sağlayabilecek en iyi sitelerden birisi olan salary.com, ofis yaşamındaki giyim normlarına dair bir anket gerçekleştirmiştir. Bu anketin sonuçlarına göre iş yerlerinin yalnızca %55’i kıyafet yönetmeliğine sahiptir ve çalışanlarına bu konuda belirli standartlar sunmaktadır. Şirketlerin belirlemiş olduğu kıyafet yönetmelikleri çalışan profilinizin ve vizyonunuzun doğru bir biçimde yansıtılması açısından büyük bir öneme sahiptir. Ayrıca giyim seçimleri dikkat çekmeye de göze batmaya da sebep olabilen bir faktör olarak bilinmektedir.

Ofiste takip edeceğiniz giyim anlayışını belirlemek için öncelikle iş yerinizin bu konuda bağlayıcı şartları olup olmadığını insan kaynakları bölümüne sorarak öğrenebilirsiniz. Eğer bu konuda şirketin belirlediği bir standart yoksa yazının devamını okuyarak hangi iş ortamında hangi tarzda giyim anlayışının takip edilmesinde fayda olacağını öğrenebilir, giyim tarzınızla dikkat çekerek iş arkadaşlarınızın size karşı bakış açısını kontrol edebilirsiniz.

 

Resmi Konumlarda Ofis Kıyafet Seçimleri

 

Hukuk ya da ekonomi gibi alanlarda faaliyet gösteren ciddi işletmelerde, sürekli olarak yöneticilerle haşır neşir olunan ofis ortamlarında giyilmesi gereken kıyafetler çok daha ciddi duruşa sahip olan seçenekler olmalıdır. Klasik bir toplantı odası tarzı için dikkat edilmesi gereken birçok husus bulunmaktadır. Bu noktada erkekler adına siyah, gri ya da lacivert gibi ciddiyeti anımsatan nötr renklerin hakim olduğu iki veya üç düğmeli takım elbiseler önerilmektedir. Takım elbiselerin tamamlayıcıları olarak bilinen kravatların ve diğer aksesuarların aşırı görünmemesi de son derece önemlidir. Burada düz ve parlak renklerin yer alması her zaman aranan ciddiyeti temin etmek adına doğru bir seçenek olurken desensiz kravat ve koyu renkli saat gibi aksesuarların her zaman daha ciddi durduğu bilinmektedir.

Erkekler için önerilen gömlekler ise genellikle beyaz ve yakalı gömleklerdir. Bu kıyafetlerin altında tercih edilecek ayakkabıların kahverengi ya da siyah olması önemli olmakla birlikte çok açık renklerde ayakkabıların doğru bir tamamlayıcı olmayacağı düşünülmektedir. Aynı ciddiyete sahip, sık sık yöneticilerle toplantılar gerçekleştirilen ofislerde kadınlar için önerilen kıyafetler de benzer yapıda olmaktadır. Pantolon veya etek takımının lacivert, kahverengi ya da siyah gibi nötr renklerde olması önerilmektedir. Ayrıca gömlek seçiminde kadınlar için de beyaz renginin öne çıktığı bilinmektedir. Kapalı burnu olan ayakkabıların ortamın istediği ciddiyeti daha doğru bir biçimde ifade edileceği düşünülen bu noktada koyu renkte çorap seçimi de doğru bir tercih olacaktır.

Profesyoneller İçin Ofiste Kıyafet Seçimleri

 

Eğer sürekli üst düzey yöneticilerle görüşmeniz gerekmiyorsa ancak yine de belirli bir iş ciddiyetine sahip olmanız gereken bir ortamdaysanız dikkat etmeniz gereken şeyler, bir önceki listeye nazaran biraz daha samimiyet içermektedir.  Ancak yine de klaslığı elden bırakmadan hareket etmenin son derece önemli olduğuna değinmek zorunluluk arz etmektedir. Bu noktada erkekler için önerilen takım, bünyesinde bir veya iki düğmesi olan bir ceket içeriyor. Kıyafet renklerinde yine ciddiyetin hakim olması beklenirken ekose ya da şeritlerin kullanılmasında, bu noktada problem görünmemektedir.

Ortamın biraz daha yumuşak bir havaya sahip olduğu düşünüldüğünde spor ceketlerin tercih edilmesinde sakınca yoktur. Ayrıca bir nebze daha açık renkli pantolonların kullanılması da mümkün görünmektedir. Burada daha renkli ya da desenli kravatlar takmakta bir sakınca görülmemekle birlikte kravat takılması da tamamı ile tercih bırakılmıştır. Ancak yine de kravatın iş ortamında önemli bir ciddiyet argümanı olarak görüldüğü gerçeği unutulmamalıdır. Bu noktada kol düğmesi gibi aksesuarlar hoş bir görüntü yakalanmasına ön ayak olabilir. Ayrıca daha süslü saatlerin de güzel tamamlayıcılar olarak görüldüğü bilinmektedir. Gömleklerde renk kıstasları, ortamın ciddiyetine göre belirlenebilmektedir. Örneğin daha samimi bir ofis ortamının bulunduğu iş yerlerinde mavi ya da bordo gibi dikkat çekici renklerdeki gömleklerin tercih edilmesinde de sakınca görülmemektedir.

Kadınlar için bu gibi ortamlardaki kıyafet tercihleri de aşağı yukarı aynı çizgide değişiklik göstermektedir. Ceketlerin ve eteklerin yine nötr renklerde tercih edilmesi önerilir. Bu noktada gömlek tercihi tamamı ile çalışanın isteği üzerine değişebilmektedir. Büyük ve dikkat çekici mücevherlerin kullanılabileceği bu ortamda dikkat dağıtıcı olmadığı sürece kolye veya saat gibi aksesuarların kullanımında sakınca görülmemektedir.

 

Samimi İş Ortamlarında Ofis Giyim Önerileri

 

 

Danışmanlık ofisi ya da reklam ajansı gibi daha samimi ve yaratıcılığa dayalı iş ortamlarında samimi tonlar tercih edilmekle birlikte ceketten gömleğe, pantolondan ayakkabıya her türlü ayrıntı tamamen kişisel özelliklerinizi yansıtmanızı amaçlamalı ve ruh halinizi doğru bir biçimde dışarıya hissettirme misyonu üstlenmelidir. Kravat tercihinin tamamen önemsiz olduğu bu noktada tarzınızı yansıtmak için son derece özgür davranma imkanına sahipsiniz.

Renkli saatler, desenli ceket ve aksesuarlar bu gibi ofis ortamlarında kabul edilebilir tercihler olarak görülmektedir. Ciddi iş ortamlarında dövmelerin kıyafetlerle kapatılması önerilirken bu gibi ofis ortamlarında dövmelerin de bulunmasında bir sakınca yoktur. Hatta bu tarz argümanlar kişiliğinizi yansıtmak adına bir fırsat olarak görülmektedir. Kadınlar için istenen tarzda etek ve pantolonun kullanılabileceği bu noktada ayakkabı tercihleri de tamamı ile kişiliği yansıtma odaklı bir biçimde belirlenmektedir. İstenen tarzda mücevher, kolye da bileklik gibi ayrıntıların kullanılabileceği samimi iş ortamlarında kadınlar için de gömlek seçimi adına çok sınırlayıcı normların bulunmadığını söylemek mümkündür. Samimi iş ortamlarında görsel açıdan çok fazla abartıya kaçılmaması şartı ile tişört ve sweat gibi tekstil ürünlerinin tercih edilmesinde de bir sakınca görülmemekte, hatta spor tarzda giyinmenin ve spor ayakkabılar tercih etmenin de bu noktada sorun teşkil etmeyeceği bilinmektedir.

 

 

 

Etiketler: Moda
Mart 07, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR