Bulunduğunuz Sektöre Göre Nasıl Giyinmelisiniz?

Bulunduğunuz Sektöre Göre Nasıl Giyinmelisiniz?

Sektöre göre giyim söz konusu olduğunda gündelikten resmiye kadar değişen iş kıyafetleri seviyeleri vardır. Ortama bağlı olarak, hangi tür iş kıyafetlerinin uygun olduğuna karar verebilirsiniz. Gelin farklı iş kıyafeti türlerine, kıyafet türlerinden örneklere ve uygun oldukları durumlara daha yakından bakalım.

 

Sektöre Göre Giyim Tarzı ve İş Kıyafeti Türleri

Sektöre göre giyim tarzı belirlerken iş kıyafetlerinde belirleyici olan kavramlar, etkinliklerin ve aktivitelerin türünden cinsiyet konusuna kadar birçok belirleyici değişken ışığında şekillenir. Rahatlık ve resmiyet arasındaki tercihler, insanların söz konusu olacak iş ortamında nasıl hareket etmesi gerektiği ile ilgili kodlar taşımalıdır. Aynı zamanda sektöre göre giyim tarzı belirlenirken verilecek imajın önemi de kesinlikle göz ardı edilemez.

 

Sektöre Göre Giyim Tarzı Belirlerken Casual Tarzı

Casual yani günlük iş kıyafetleri, yalnızca iş ortamında değil, iş dışındaki birçok ortamda da giyilen resmi olmayan giysilerdir. Başkalarının tişört, kot pantolon gibi şeyler giydiği resmi olmayan bir ofiste çalışıyorsanız gündelik kıyafetler giyebilirsiniz. Ofis genel olarak rahat olsa bile, müşterilerle irtibat kurarken gündelik kıyafetler giymekten kaçınmalısınız.

 

Kadın ve Erkek Casual Modelleri

Kadın casual elbise modelleri arasında tişört, bluz ve kazak gibi parçalar yer alıyor. Alt giyimde kot pantolon, kısa pantolon veya şort olabilir. Günlük ayakkabılar, spor ayakkabılar, alçak topuklu ayakkabılar veya sandaletler tercih edilebilir.

Erkekler için casual kıyafet, üstte tişört, düğmeli gömlek veya kazak gibi öğeleri içerebilir. Alt giyimde ise kot pantolon, haki pantolon veya şort tercih edilebilir. Günlük ayakkabılar spor ayakkabı tarzında olabilir.

 

Smart Casual’ın Sektöre Göre Giyimde Rolü

Smart casual, şık bir dokunuşa sahip başka bir gündelik iş kıyafeti biçimidir. Smart casual giyiniyorsanız, daha modaya uygun giysiler ekleyebilirsiniz. Bu tür iş kıyafetleri, resmi olmayan ortamlar dahil daha esnek ofisler için uygundur.

Ayrıca daha resmi olmayan bir ofis için yaptığınız bir röportajda şık gündelik kıyafetler giymeyi de tercih edebilirsiniz. Bu şekilde, görünüşünüzü önemsediğinizi ifade eden temiz, profesyonel bir görünümü korurken resmi olmayan kıyafet kurallarına uyum sağlarsınız.

 

Smart Casual’da Kadın ve Erkek Normları

Sektöre göre giyim için en kararında tercihlerden biri olan smart casual tarzında kadınlar için smart casual; blazerler, elbiseler, kazaklar, pantolonlar, etekler, bluzlar, topuklu ayakkabılar, babetler, mücevherler ve eşarplar gibi öğeler tercih edilebilir. Erkekler için smart casual; spor ceketler, kravatlar, düğmeli gömlekler, pololar, elbise ayakkabıları, botlar, temiz spor ayakkabılar ve kemerler gibi öğeleri temsil eder.

 

Business Casual ve Sektöre Göre Giyim Normları

Business casual, birçok ofiste giyilen yaygın bir elbise şeklidir. Business casual birçok görüşme, müşteri toplantısı ve ofis ortamı için uygundur. Çok rahat olmadığı ve aynı zamanda çok resmi olmadığı için, ortamın nasıl bir havada olduğuna emin değilseniz, bu genellikle uygun bir giyinme şeklidir.

 

 

Business Casual’ın Kadın ve Erkek Uygulaması

Business casual tarzı için kadınlar kalem etek, bluz, düğmeli gömlek, pantolon, haki, blazer ve kazak giyebilirler. Basit takılar ve kemerlerle aksesuar yapabilirler. Ayakkabılar, düz ayakkabılar, botlar veya topuklu ayakkabılar arasında değişkenlik gösterebilir.

Erkekler business casual için pantolon, pantolon, haki, düğmeli, polo veya spor mont giyebilir. Ceketler ve kravatlar isteğe bağlıdır ancak aksesuar olarak kullanılabilir. Günlük iş ayakkabıları arasında spor ayakkabılar (deri veya kanvas ile), oxford ayakkabılar veya botlar bulunur.

 

Business Professional Tarzı ve Sektöre Göre Giyim Açısından Önemi

Business professional, daha muhafazakar ortamlarda veya katı kıyafet kurallarına sahip şirketlerde kullanılan geleneksel bir kıyafet biçimidir. Muhasebe, bankacılık, finans, devlet veya hukuk gibi alanlarda sektöre göre giyim tarzını business Professional tarzı ile şekillendirebilirsiniz. Profesyonel iş kıyafetleri vücuda tam oturmalıdır.

 

 

 

Business Professional Tarzında Giyinmek

Business professional tarzına göre giyinirken, kadınlar düzenli elbiseler, etekler veya pantolonlar giymelidir. Üstler düzgün düğmeli gömlekler veya blazerli bluzlar içermelidir. Profesyonel iş ayakkabıları, çok yüksek olmayan klasik topuklu ayakkabılar olabilir. Kadınlar minimal takı ve kemerlerle aksesuar yapabilirler.

Business professional sektöre göre giyim tarzında erkekler koyu renkli (gri, lacivert) takım elbise ve kravat takmalıdır. Kravat, parlak renklerden veya yoğun desenlerden kaçınarak basit olmalıdır. Erkekler düğmeli gömlek (tercihen beyaz veya açık mavi) ve kemer takmalıdır.

 

Sektöre Göre Giyim Tarzında Business Formal

Business formal; ödül törenleri, özel akşam yemekleri, sosyal yardımlar veya diğer önemli akşam etkinlikleri gibi en resmi ortamlar için ayrılmıştır. Business formal için kadınlar koyu pantolon takım elbise, etek takım elbise veya takım elbise giyebilir. Bazı durumlarda uzun bir gece elbisesi uygun olabilir. Minimalist takılar uygun olabilir.

Business formal için erkekler business professional tarzına benzer giysiler giyebilir. Koyu renk bir takım elbise ve kravat iyi tercihler olabilir. Bu ayar için siyah bir takım elbise, hafif düğmeli bir gömlek ile uygundur. Temiz hatlara sahip oxford ayakkabılar giyebilirsiniz. Siyah bir takım elbise seçerseniz kahverengi ayakkabı giymekten kaçının. Kemerler, bir kravat iğnesi veya küçük, minimal kol düğmeleri ile süsleyin.

 

 

Sektöre Göre Giyim İçin İpuçları

Bir iş toplantısına gidiyorsanız, aynı kişiyi tanıyan veya tanışmış olabilecek meslektaşlarınıza ofislerinin nasıl çalıştığını ve onlarla görüşmeniz sırasında nasıl saygılı ve profesyonel görünebileceğinizi sorun.

Bir ofiste çalışıyorsanız, insanların giyim tarzına çok dikkat edin. Ofis rahat olsa da, liderlik pozisyonundaki kişilerin biraz daha resmi giyindiğini fark edebilirsiniz. Ulaşmak istediğiniz pozisyondaki kişilere benzer giyinmeyi tercih etmeniz iyi bir yöntem olabilir.

 

 

 

 

 

 

Etiketler: Moda
Nisan 04, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR