Modada Dönemsel Renkler Neden Var ?

Modada Dönemsel Renkler Neden Var ?

Renk dikkat çeker, duygusal bir bağ kurar ve tüketiciyi ürüne yönlendirir. Renk, genellikle bir kişinin belirli bir giysiyi incelemesinin ve satın almasının birincil nedenidir. Farklı renkte yeni bir tişört, her yıl bir ürünün görünümünü değiştirmeye yardımcı olabilir.

Renk, hem kolayca tanınabilir hem de ayırt edici olduğu için kullanıcının ilgisini çeker. Giysileri genellikle "mavi bir takım elbise" gibi renk terimleriyle tanımlarız. Bu nedenle modanın seyrinde en önemli faktörlerden biri modada dönemsel renkler olarak nitelendirilebilir.

 

 Renge Dair Bilinmesi Gerekenler

Renk ile ilgili olan ayrıntılar karmaşıktır ve ışık, görme ve pigmentin yanı sıra bilim, teknoloji ve sanatı içerir. Ayrıca renkli pigment, renkli ışıktan farklı davranır. Renk sınıflandırmasının birçok modeli olmasına rağmen, Munsell renk sistemi, her renk için sayısal gösterimi ile renk pigmentlerini ve elbiseyle ilgili renk özelliklerini tanımlamak için yaygın olarak kullanılır ve kabul edilir.

 

Tonların Fiziksel Karakterleri

Her tonun kendine özgü bir fiziksel karakteri vardır: Birincil pigment tonları kırmızı, sarı ve mavidir. Onları oluşturmak için başka hiçbir renk bir araya gelmez, ancak bu renkler diğer tüm tonları oluşturmak için birleşir. İkincil tonlar, turuncu, yeşil ve mor, bitişik birincil renk tonlarının karışımlarıdır; turuncu, kırmızı ve sarı karışımıdır; menekşe kırmızı ve mavi karışımıdır.

Ton spektrumu kırmızıdan mora kadar uzanır ve genellikle birincil tonlar ikincil ile ayrılan bir ton çemberi olarak tasvir edilir. Üçüncül tonlar (bazen ara renk olarak adlandırılır), birincil ve ikincil, yani kırmızı-turuncu veya mavi-morun karıştırılmasından kaynaklanır.

 

Modada Dönemsel Renkler ve Renk Tonları

Modada dönemsel renkler, renk tonlarının mevsimlerle ilişkisi, dünyanın gündem olarak kabul ettiği konular gibi ayrıntılar üzerinde şekillenir. Renk tonları modada dönemsel renkler belirlenirken en çok dikkat edilmesi gereken özelliklerden birisidir.

Örneğin 60’lı yıllar genel anlamda insanların bireyselciliğe yöneldiği ve zevke, eğlenceye kendini daha çok verdiği bir dönemdir. Bu nedenle 60’lı yıllarda en çok canlı ve eğlenceli renk tonları modaya yön vermiştir. Buradan hareketle modada dönemsel renkler varlığını özellikle gündemdeki anlayışı yansıtma görevine borçludur.

 

Modada Dönemsel Renkler ile Renk Yoğunluğu

Bir rengin bağıl saflığı veya doygunluğu, bazen kroma olarak adlandırılan yoğunluğudur. Bu boyut bir rengin gücünü tanımlar. Doymuş renkler, renk çarkında en saf ve en güçlü hallerinde birincil ve ikincil tonlardır. Her tonun, tam yoğunluktan nötr griye kadar bir doygunluk aralığı vardır. Yoğunluk, canlılığı veya tarafsızlığı ile renk tonu sağlar. Yoğunluk çeşitli ifadeler verir.

Doymuş bir renk tonu yoğundur ve genellikle bir heyecan veya enerji tepkisi uyandırır. Daha az doygun tonlar, birçok ruh halini içerisinde barındırır. En düşük yoğunluktaki tonlar nötr renklerdir ve genellikle gardırobun temelidir. Az yoğunluktaki tonlar modaya şekil vermek konusunda genellikle belirleyici olmasalar da, her zaman başvurulan kıyafetler olmakla birlikte harika tamamlayıcılardır. Bu nedenle modada dönemsel renkler arasında inceleme yapıldığında, bu renklerin genellikle çok yoğun ve enerji verici olduğu söylenebilir.

 

Sıcak, Soğuk ve Modada Dönemsel Renkler

Soğuk tonlar, koyu değerler ve doygunluğu giderilmiş tonlar azalırken, sıcak tonlar, açık değerler ve güçlü yoğunluklar artıyor gibi görünüyor. Sıcak renkler ve koyu değerler yoğun veya katı olarak algılanır ve genellikle tuğla veya kırmızı-turuncu, koyu sarı veya altın kahverengi gibi yumuşak toprak tonlarıyla ilişkilendirilir.

Soğuk renkler bir şekli küçültüyor gibi görünür. Soğuk tonlar ve ışık değerleri hava, uzaktaki dağlar ve su ile ilişkilidir ve mesafe, derinlik, gölge, serinlik ve hafiflik görünümü sunabilir.

 

Sıcak ve Soğuk Renklerin Mevsimsel Etkisi

Parlak turuncu veya şok edici pembe gibi sıcak tonlar, ışık değerleri ve doygun renkler gürültülü veya gürültülü görünebilir. Soğuk tonlar, koyu değerler ve derin taupe veya koyu menekşe gibi doygunluğu azaltılmış renkler kıyaslandığında sessizdir.

Modada dönemsel renkler üzerinde çalışılırken, mevsimle ilgili değişkenler genellikle sıcak ve soğuk renkler üzerinden belirlenir. O mevsimde minimal ve soğuk bir etki mi verilmeli, yoksa enerjik ve coşkulu mu görünmeli, bu soruların yanıtı dönemsel renklerin varlığını ortaya çıkarır.

 

Modada Dönemsel Renkler ve Renk Modası

Çağdaş moda editörleri, giyim pazarlama aracı olarak genellikle bir sezon için bir renkten bahseder. Tarih genellikle o zamanlar moda olan renkler veya renk kombinasyonları ile tanınır. Örnekler, yirminci yüzyılın ortalarındaki ahududu pembesi ve limon yeşili veya on dokuzuncu yüzyılın sonundaki pastel ve ince açık tonları içerir.

Tahminciler, belirli bir sezon için bir renk paleti geliştirerek renge verilen önemden yararlanır. Renk tahmini 1915'te başladı ve kültürel demografi ve renk kalıplarının analizine dayanır. Marka tanımlaması için renk kullanılır. Geniş bir şekilde düşünüldüğünde, bu bir tasarımcının giyim serisini veya tek bir rengin tanıtılmasını içerebilir.

 

Renk Pazarlama

Renk, tüketici tercihinde en önemli estetik kriter olarak değerlendirilir. Renk karmaşık bir fenomen olduğu için, pazarlamacılar, tüketicinin satın alımları seçmesine yardımcı olmak amacıyla ürünleri koordineli renklerde sunabilir. Bir giysi serisi renk uyumlu olduğunda, gardırop planlaması tüketiciye daha az zor görünebilir.

Tasarımcılar ve üreticiler, renkleri bir sezon içinde veya bir moda sezonundan diğerine koordine edebilir, böylece geçen sezondan bir takım elbisenin renkleri bir sonraki sezon bir gömlekle koordineli olur. Kozmetik seçimleri, bir giyim grubunda vücudun renk koordinasyonunun bir parçasıdır ve kişisel renklendirme veya kişinin gardırop renkleriyle bağlantılı olabilir.

 

 

 

Etiketler: moda
Mayıs 21, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR